Geplaatst op Geef een reactie

Experiment succesvol om hennepplanten te gebruiken om PFAS uit vervuilde grond te halen

Ondernemer Frederik Verstraete uit Lokeren is erin geslaagd om met hennepplanten PFAS uit de bovenste laag van de bodem te halen. PFAS is een chemische stof die schadelijk kan zijn voor de gezondheid, en onder meer uitgestoten werd door het chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht, vlakbij Beveren. De hennepteelt kan een alternatief zijn voor het afgraven van de grond.

Radio 2, Tom De Decker

vr 23 sep 2022  15:41

7weken geleden zijn enkele velden die vervuild waren met PFAS ingezaaid met hennep. Nu zijn de planten geoogst en kan nagegaan worden wat het effect van de hennepplanten was op de vervuiling. Frederik Verstraete: “Eigenlijk boeken we op 2 terreinen succes. Enerzijds hebben de planten een deel van de PFAS uit de grond opgenomen. Anderzijds hebben de planten het grondwater sterk gezuiverd. Dus op 2 fronten is het een succes te noemen.”

Radio 2

PFAS-vervuiling

Kan je met hennep PFAS uit de grond halen? Man uit Lokeren test het uit op 6 sites rond 3M-fabriek in Zwijndrecht

Frederik Verstraete hoopt dat zijn methode mettertijd een alternatief kan vormen voor het afgraven van de gronden: “Samen met 3M zal er verder onderzocht worden of de hennepplanten een volwaardig saneringssysteem kunnen worden.” 3M zal het experiment nu samen met Frederik Verstraete op grote schaal herhalen en levert daarvoor zowel de financiële als logistieke ondersteuning.

Alleen toepasbaar op landbouwgronden

Het enige minpunt van de techniek om hennep te gebruiken om grond te saneren, is dat de plant moet gemonitord worden. De industriële hennep die gebruikt wordt, valt immers niet te onderscheiden van de variant die gebruikt wordt als drug. Dat kan dus enkel onder gecontroleerde omstandigheden voor grote percelen, voornamelijk landbouwgronden. Particulieren met vervuilde grond zullen deze techniek niet kunnen gebruiken.

Voor landbouwers zou het wel een echt alternatief kunnen worden, als de bijkomende onderzoeken de eerste resultaten bevestigen. Frederik Verstraete: “Dan zouden landbouwers vervuilde landbouwgronden enkele jaren kunnen inzaaien met industriële hennep, de geoogste planten kunnen wij verwerken tot bouwmaterialen, en terzelfdertijd worden hun gronden gesaneerd.” 


Link

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties